واژگان کلیدی:
حقوق جزا، میراث فرهنگی، سازمان میراث فرهنگی، شکایت خصوصی، ارزش های عمومی.
روش شناسی تحقیق
1-1 مـقدمه
هـمگان اذعان دارند که شناخت و درک علل پیدایش و تحول جوامع بشری،انسان را درشناسایی ریشههای فـرهنگی و اجـتماعی او بـه نحو قابل توجهی یاری خواهد کرد.
میراث باستانشناسی، ثبت اساسی فعالیتهای انسان در زمانهای پیشین اسـت.ازایـنروی حمایت و مدیریت صحیح این میراث، باستانشناسی و دیگر محققان را قادر میسازد تا از طـرف و بـه نـفع نسلهای حاضر و آینده به مطالعه و تفسیر آن بپردازند.
حمایت از این میراث نمیتواند تنها مبتنی بر اسـتفاده از فـنون بـاستانشناسی باشد،بلکه این امر مستلزم وجود یک زمینه وسیعتر از نظر اطلاعات و مـهارتهای حـرفهای و علمی است.برخی عناصر میراث باستانشناسی،اجراء ساختارهای معماری هستند.در چنین مواردی عناصر مورد نظر مـیباید طـبق معیار حمایت از اینگونه ساختارها که در منشور(حفاظت و مرمت بناهای تاریخی و محوطهها” (مـنشور 1966 مشخص شده است،حمایت کردند.
سایر عـناصر مـیراث بـاستانشناسی،بخشی لز سنتهای زندهء مردم بومی را تشکیل مـیدهند و مـشارکت گروههای فرهنگی محلی برای حمایت و محافظت از اینگونه همانگونه که در ماده یک آمده اسـت .مـراد از میراث باستانشناسی،آن دسته از عناصر مـادی مـیراث است کـه بـا اسـتفاده از فنون و روشهای علم باستانشناسی،شناسایی و کـشف مـیشوند.
یکی از وظایف خطیر یونسکو کنوانسیون 2001 حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب؛ می باشد.
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
یکی ازموضوعات بخش فرهنگ یونسکو عبارت است از: کنوانسیون 2001 حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب (نشست کشورهای عضو، ارگان های مشورتی). به طور خلاصه، “میراث فرهنگی زیر آب” شامل همهی آثار فرهنگی، تاریخی و با ویژگیهای باستانشناختی است که برای مدتی (حداقل صد سال) زیر آب قرار داشتهاند یا هنوز هم زیر آب قرار دارند.
غنای میراث فرهنگی زیر آب اغلب دست کم گرفته میشود. در حالیکه، در قرون گذشته “سایتهای باستانشناسی روی زمین” اطلاعات بسیاری را از توسعهی تمدنها به ما ارزانی داشتهاند، اما اقیانوسها که بخش وسیعی از سیارهی ما را دربرگرفتهاند هنوز اسرارشان را حفظ کردهاند.
میراث زیر آب میتوانند اطلاعات منحصربهفردی را از زندگی اجدادمان به ما ارائه کنند. از طرفی ویرانههای شهرهای گمشده در میان امواج و در زیر آب بسیار بهتر از سایتهای باستانشناسی روی زمین حفظ شدهاند.
در این میان، آنچه نگرانکننده به نظر میرسد این است که، سرقت از میراث فرهنگی زیر آب و تخریب آنها به سرعت در حال افزایش است. بنابراین تهدیدات جدی برای محروم کردن بشر از این میراث، به تازگی رخ نموده است.
امواج ،خرابهها را برای قرون متمادی حفظ کردهاند ولی پیشرفت تکنولوژی غواصی میراث زیر آب را بیشتر در دسترس و درنتیجه آسیبپذیر ساخته است. اکنون دیگر با شکار گنجهای زیر آب، غارتگری میراث باستانی تنها به سایتهای باستانی روی زمین محدود نمیشود.
اگرچه بسیاری از دولتها در رابطه با حفظ میراث فرهنگی روی زمین، بسیار خوب عمل کردهاند و به اوج رسیدهاند، اما میراث معنوی زیر آبشان همچنان محافظت نشده باقی مانده است.
به همین منظور کنوانسیون یونسکو در حمایت از میراث فرهنگی زیر آب در پی کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۲۰۰۱، به تصویب رسید. قصد این کنوانسیون این است که دولتها را برای حفظ میراث فرهنگی زیر آب تشویق و فعال کند.
مطالب ارائه شده در این رساله در چهار فصل آورده شده است که فصل اول آن اشاره به هنجارها وقواعد حقوق بین الملل در حفاظت از میراث فرهنگی زیرآب دارد.
اهمیت فصل اول از آن جهت می باشد
خطمشی کنوانسیون ۲۰۰۱ به شرح زیر است:
– ارائه مجموعهای از اصول اساسی برای حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب
– ارائه جزییات سیستم همکاری دولتها
– ارائه قوانین عملی شناختهشده به منظور تحقیق در زمینه میراث فرهنگی زیر آب
اصول اصلی کنوانسیون ۲۰۰۱ اینگونه تعریف شده است:
– تعهد به حفظ میراث فرهنگی زیر آب
کشورهای عضو میبایستی میراث فرهنگی زیر آب را حفظ و بر این اساس فعالیت کنند. این بدان معنی نیست که دولتها به انجام کاوشهای باستانشناسی ملزم هستند، بلکه آنها تنها باید با توجه به تواناییهای خود اقدامات لازم را انجام دهند.
کنوانسیون انجام تحقیقات علمی و دسترسی عمومی به میراث فرهنگی زیر آب را تشویق میکند.
با این حال، بازیابی اشیاء به منظور انجام همکاری برای حفاظت و کسب دانش در رابطه با میراث فرهنگی زیر آب، اجازه داده میشود.