- بیان مساله
به علاوه تعاون درایران با تكیه بر اصول عضویت آزاد وداوطلبانه و خود سازمانی وكنترل دموكراتیك به همان اندازه كه در برابر سلطه سرمایه بر اقتصاد ، رقابتی مسالمت آمیز دارد ، با دولتی شدن خود نیز ناسازگار است ( ساروئی نسب ، 1388 : ش15)
درمورد تاریخچه تعاون درایران به آغاز همكاری رسمی درایران را می توان به تصویب قانون تجارت درسال 1303 خورشیدی دانست كه موادی ازاین قانون درمورد تعاونی های تولید و مصرف پرداخته بود . اما از لحاظ تشكیل وثبت فعالیت تعاونی های رسمی می توان سال 1314را آغاز فعالیتهای تعاونی درایران دانست .زیرا دراین سال توسط دولت اقدام به تشكیل نخستین شركت همكاری روستایی در منطقه داور آباد گرمسار گردید .( طالب،1376: 4)
بطور كلی تاریخچه تعاون در جهان را از نظر اقتصادی به دو دوره می توان تقسیم كرد : دوره اول از آغاز زندگی اجتماعی انسان شروع می شود واز قرن پانزدهم میلادی به تدریج تحول می پذیرد تا این كه به شكل كنونی در میآید . دوره دوم با انقلاب صنعتی وانقلاب فرانسه ، قرن 18میلادی شروع می شود كه دارای تعریف مخصوص به دوران خود دانست ، بنابراین دوره اول را عصر تعاون ودوره دوم را اصل تعاون صنعتی یا علمی می نامند.
واژه تعاونی1در شكل فعالیتهای رسمی و برای موسساتی كه بر مبنای اصول وقواعد تعاونی فعالیت می كنند ، به كار برده می شود . این واژه را معادل شركت تعاونی2استعمال می كنند ،واژه اخیر از اواسط قرن نوزدهم و به دنبال ایجاد موسسات اقتصادی مبتنی بر اصول تعاون رایج گردید.(طالب،1391 :6)
شركت تعاونی فلسفه وجودی دیگری غیر از شركتهای تجاری دارد . برخی از اساتید حقوق ، شركتهای تعاونی را الزاما” شركت تجاری ندانسته ، بلكه اگر موضوع آنها تجاری نباشد ، شركت تجاری محسوب نمیكنند، به نظر آنها شركتهای تعاونی به منظور رفع نیازمندیهای مشترك و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاازطریق خود یاری وكمك متقابل تشكیل می شوند . ( اسكینی ، 1375:.69 )
در كشور ما مقررات موضوعه راجع به تعاون سابقه بسیارزیادی ندارد، قانون تجارت مصوب 13/2/1311 از نخستین قوانینی است كه برای شركتهای تعاونی ایران وضع مقررات كرده است . این قانون مواد 190 تا 195 خود را به شركتهای تعاونی اختصاص داده وفقط دو نوع شركت تعاونی را پیش بینی كرده است . یكی شركت تعاونی تولید و دیگری شركت تعاونی مصرف . امروزه در كشور ما بخش تعاون قسمت زیادی از فعالیتهای اقتصادی را به خود اختصاص داده ودربرابر بخش دولتی و خصوصی جای مهمی را به خود اختصاص داده است
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصول 43و 44 خود بخش تعاونی را یكی از پایه های سه گانه نظام اقتصادی قرارداده است كه در شهر و روستــا بر طبق ضوابط اساسی تشكیل می شود . مهمترین قانونی كه فعالیت این بخش از نظام اقتصادی را تنظیم و تنسیق كرده است قانون شركتهای تعاونی مصوب 1370 است . شركت تعاونی از لحاظ اقتصادی مخصوصا” برای زارعان وارباب حرف ومصرف كنندگان اجناس عادی فواید بسیاری دارد ، اما
از لحاظ حقوقی شركت های تعاونی شكل ونوع مخصوصی ندارند وممكن است شركت های تعاونی را به صورت هریك از شركتهای تجاری تشكیل داده ، فقط قانون برای آنكه شركت تعاونی شناخته شود واز مزایای مربوط به شركتهای تعاونی استفاده نماید رعایت بعضی از اصول را لازم دانسته است .(ستوده،همان :369 )با قانون زارعان نمی توانند به طور انفرادی كلیه مسائل مربوط به بهره برداری از ملك خود ومخصوصا”انجام خدمات اصلاحات ارضی و تقسیم املاك بین زارعان شركت های تعاونی درایران اهمیت زیادی پیدا نموده اند زیرا عمومی را حل كنند و شركت تعاونی تنها سازمانی است كه می تواند امور كلی دهات را دردست بگیرد ومنافع زارعان را حفظ كند. درسایر كشورها نیز توجه مخصوصی به شركت تعاونی مبذول می گردد. در كلیه كشورهای سرمایه داری نیز در قرن اخیر شركتهای تعاونی توسعه زیادی پیدا نموده و اهمیت به سزایی دارند .ستوده تهرانی،1392 :370و371) |
1-1جنبه جدیدبودن و نوآوری در تحقیق
درخصوص شرکت تعاونی تحقیقات متعددی صورت گرفته است،لیکن تحقیق پیشرو از آن جهت که درباره سهام شرکت تعاونی و ماهیت حقوقی انتقال آن مطالبی بیان میکند،بصورت بکر باقی مانده است.
1-2اهداف مشخص تحقیق
هدف ازاین تحقیق شناسایی شرکت های تعاونی،سهام درشرکتهای تعاونی و ماهیت حقوقی انتقال سهام مزبور میباشد.
- سؤالات تحقیق
- ماهیت حقوقی سهام شرکتهای تعاونی چیست؟
- انتقال سهام شركت های تعاونی با کدامیک از صور انتقالات حقوقی امکان پذیر است ؟
- چنانچه شخصی بدون رعایت تشریفات نقل و انتقال سهام، اقدام به خرید سهام یکی از اعضاء شرکتهای تعاونی نماید، از نظر عضویت چه وضعیتی خواهد داشت؟
- فرضیههای تحقیق
- در ایران در هیچ یک از قوانین ماهیت سهام شرکت های تعاونی مشخص نشده ولی به نظر می رسد که حق مالی محسوب می شود.
- انتقال سهام در شرکت های تعاونی هم از طریق توافق و هم از طریق قهری ممكن است و انتقال توافقی به نظر می رسد از طریق عقد صلح امکان پذیر باشد.
- به طور کلی نقل و انتقال سهام دارای تشریفاتی است که عدم رعایت آنها موجب زوال آثار قانونی انتقال در ارتباط با شرکت می گردد. از جمله این آثار در شرکتهای تعاونی، عضویت می باشد. مطابق بند 4 ماده 37 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، یکی از وظائف هیات مدیره تصمیم گیری نسبت به ورود اعضاء جدید به تعاونی است که پس از احراز شرایط عضویــــــت کفایت ظرفیت فنی و امکانات تعاونی صورت می پذیرد. حال چنانچه شخصی بدون جلب موافقت هیات مدیره و رعایت تشریفات نقل و انتقال سهام که همانا ثبت مراتب انتقال در دفتر سهام شرکت می باشد(ماده 10 و تبصره 2 ماده 11 اساسنامه شرکتهای تعاونی)، اقدام به خرید سهام نماید،چنین نقل و انتقالی از شرکت فاقد اعتبار محسوب می گردد هر چند به صورت رسمی و از طریق دفتر خانه به عمل آمده باشد.
- درخصوص دریافت اضافه ارزش سهم علاوه بر مبلغ اسمی، منع قانونی وجود ندارد و با توجه به اینکه دارایی یک شرکت در طول فعالیت آن افزایش یافته و بر ارزش سهام آن افزوده می شود، دریافت ارزش افزوده یک حق تلقی می گردد.
- تعریف واژهها و اصطلاحات فنی و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
سهام:سهام جمع سهم است و سهم واحدی از سرمایه یک شرکت یا اتحادیه تعاونی است که میزان آن در اساسنامه ذکر میشود.
تعاونـــی:واژه تعاونی در شكل فعالیتهای رسمی و برای موسساتی كه بر مبنای اصول وقواعد تعاونی فعالیت می كنند ، به كار برده می شود.
شرکت تعاونی:شركت تعاونی به منظور رفع نیازمندیهای اعضا و با اهداف ایجاد اشتغال، قرار دادن وسایل كار در اختیار كسانی كه قادر به كارند ولی وسایل كار ندارند ،پیشگیری از تمركز و تداوم ثروت در دست افراد و گروههای خاص جهت تحقق عدالت اجتماعی ،جلوگیری از كارفرمای مطلق شدن دولت ،قرارگرفتن مدیریت و سرمایه و منابع حاصله در اختیار نیروی كار و تشویق بهره برداری مستقیم از حاصل كار خود ،پیشگیری از انحصار ، احتكار ،تورم ،و اضرار به غیر ، توسعه و تحكیم مشاركت و تعاون عمومی بین همه مردم به وجود می آید.
عضو: در شرکتها و اتحادیههای تعاونی هر صاحب سهم اعم از اینکه شخص حقیقی یا حقوقی باشد عضو شرکت یا اتحادیه نامیده میشود.
- روش تحقیق