سهامداران که مهمترین گروه کاربران اطلاعات صورتهای مالی هستند منافع خود را در اطلاعات سود جستجو میکنند. سود حسابداری نشانهای است که موجب تغییر باورها و رفتار سرمایهگذاران میشود. کیفیت سود میتواند در گزارشگری مالی اطمینان سرمایهگذاران را در بازارهای مالی تحت تأثیر قرار دهد. از عوامل مهم مؤثر در کیفیت سود میتوان به روشهای متعدد حسابداری، نارساییهای موجود در فرآیند برآوردها و پیشبینیها، اختیار عمل مدیران و تأثیرپذیری سود از مبانی گزارشگری و صلاحدید مدیران اشاره کرد. عبارت کیفیت سود به توانایی مدیران در استفاده از اقلام اختیاری در اندازهگیری و گزارشگری سود اشاره دارد. اقلام اختیاری ممکن است شامل انتخاب از بین اصول یا استانداردهای حسابداری و بهکارگیری برآوردها و زمانبندی معاملات برای شناسایی اقلام غیرعادی در سود باشد.
در طول سه دهه اخیر بحث کیفیت سود موردتوجه خاص پژوهشگران قرارگرفته و تلاش بر این بوده است که با دست یافتن به یک روش منطقی و معتبر، کیفیت سود مورد ارزیابی قرارگرفته و عوامل تأثیرگذار بر آن شناسایی شود (دسای و همکاران، 2009).
کیفیت سود زمانی مطرح میشود که تحلیلگران مالی تعیین کنند تا چه میزان سود گزارششده، منعکسکنندهی سود واقعی است. برداشت عموم سرمایهگذاران از مفهوم سود واقعی، سود حاصل از عملیات عادی است که قابل تکرار در سالهای مالی آینده و ایجادکننده جریانهای نقدی است. مفهوم کیفیت سود به دو ویژگی سودمندی در تصمیمگیری و ارتباط بین کیفیت سود و سود اقتصادی اشاره میکند.
نظریه کیفیت سود برای اولین بار توسط تحلیلگران مالی و کارگزاران بورس مطرح شد، زیرا آنان احساس میکردند سود گزارششده قدرت سود را آنچنانکه در ذهن مجسم میشود نشان نمیدهد. آنان دریافتند که پیشبینی سودهای آینده بر مبنای نتایج گزارششده، کار مشکلی است. افزون بر این، تحلیل گران فهمیدند که تجزیهوتحلیل صورتهای مالی شرکتها به دلیل نقاط ضعف متعدد در اندازهگیری اطلاعات حسابداری کار مشکلی میباشد. سؤال اساسی این است که چرا تحلیلگران مالی در ارزیابی خود از سود خالص گزارششده و یا سود هر سهم شرکت (بدون تعدیل) استفاده نمیکنند و جانب احتیاط را رعایت مینمایند. پاسخ این است که در تعیین ارزش شرکت نهتنها به کمیت سود، بلکه باید به کیفیت آن نیز توجه شود. منظور از کیفیت سود، زمینه بالقوهی رشد سود و میزان احتمال تحقق سودهای آتی است. بهبیاندیگر، ارزش یک سهم تنها به سود هر سهم سال جاری شرکت بستگی ندارد بلکه به انتظار از آینده شرکت و قدرت سودآوری سالهای آینده و ضریب اطمینان نسبت به آن بستگی دارد. (خواجوی و ناظمی،1384).
در این پژوهش که تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از دادههای ترکیبی (تلفیقی و تابلویی) انجام میشود؛ رابطه کیفیت سود محاسبهشده بر مبنای سرمایهگذاری در داراییهای سرمایهای و نیروی کار با نوسان پذیری سود مورد آزمون قرار میگیرد. در این پژوهش برای محاسبه کیفیت سود مذکور از رویکرد گذشتهنگر و با استفاده از نسبتهای مالی استفاده میشود.
1-2 بیان موضوع و مسئله تحقیق
در دنیای سرمایهگذاری امروز تصمیمگیری شاید مهمترین بخش از فرایند سرمایهگذاری باشد که طی آن سرمایهگذاران در جهت حداکثر کردن منافع و ثروت خویش، نیازمند اتخاذ تصمیمات بهینه میباشند. دراینارتباط مهمترین عامل فرایند تصمیمگیری اطلاعات است. اطلاعات میتواند بر فرایند تصمیمگیری تأثیر بسزایی داشته باشد؛ زیرا موجب اخذ تصمیمات متفاوت در افراد متفاوت میشود. در بورس اوراق بهادار نیز تصمیمات سرمایهگذاری متأثر از اطلاعات است. نظریهپردازان بازارهای اوراق بهادار، گزارشگری مالی را مهمترین منبع اطلاعاتی سرمایهگذاران میدانند. به همین دلیل یکی از اهداف حسابداری و تهیه صورتهای مالی فراهم کردن اطلاعات بهمنظور تسهیل تصمیمگیری است.
برداشت حسابداران و تحلیل گران مالی از واژه سود متفاوت است. تحلیل گران مالی عموماً سود گزارششده (سود حسابداری) را متفاوت از سود واقعی میدانند. یکی از دلایلی که ممکن است تحلیلگران سود خالص گزارششده را با سود واقعی متفاوت بدانند، این است که این امکان وجود دارد که سود بهوسیله مدیران دستکاری شود مفهوم کیفیت سود را میتوان بر اساس معیار مفید بودن برای تصمیمگیری، به چهار مفهوم کیفیت سود مبتنی بر ویژگیهای سریهای زمانی سود، کیفیت سود بر اساس رابطه بین سود، اقلام تعهدی و وجه نقد، کیفیت سود بر اساس خصوصیات کیفی چارچوب مفهومی و کیفیت سود بر اساس تأثیرگذاری تصمیمات طبقهبندی نمود. کیفیت سود را میتوان به سه دستهی پایداری سود، سطوح ارقام تعهدی و سود منعکسکنندهی معاملات اقتصادی مربوط، تقسیم کرد. پایداری سود به معنی تکرارپذیری (استمرار) سود جاری است. هر چه پایداری سود بیشتر باشد، یعنی شرکت توان بیشتری برای حفظ سودهای جاری دارد و فرض میشود کیفیت سود شرکت نیز بالاتر است. سطوح ارقام تعهدی نیز باکیفیت سود رابطهی معکوس دارد، زیرا هر چه میزان ارقام تعهدی سود بیشتر باشد، کیفیت سود شرکت کاهش مییابد. همچنین، هر چه سود حسابداری که گزارش میشود منعکسکنندهی معاملات واقعی اقتصادی موجود باشد به همان اندازه کیفیت سود نیز افزایش مییابد (مک نیچالس، 2002).
با توجه به تفاوتهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ایران با سایر کشورهای غربی شناسایی ابزارهای مورداستفاده جهت اعمال مدیریت سود و میزان استفاده از این ابزارها توسط مدیران صنایع مختلف میتواند به اتخاذ تصمیمات اقتصادی مناسب کمک نماید. طی تحقیقات مختلف رابطه بین نوسان پذیری سود و متغیرهای مالی شرکتها موردبررسی و ارزیابی قرارگرفته است. در این تحقیق نیز در پی یافتن پاسخ این سؤال هستیم که:
چه رابطهای بین کیفیت سود بر اساس سرمایهگذاری در داراییهای سرمایهای و نیروی کار با نوسان پذیری سود در شرکتهای پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار وجود دارد؟
1-3 اهمیت و ضرورت تحقیق
- برای ارزیابی و تعیین قیمت سهام معمولاً سرمایهگذاران و تحلیل گران مالی و شرکتهای سرمایهگذاری از سود شرکتها استفاده میکنند. پس نتایج تحقیق در تصمیمگیری سرمایهگذاران، تحلیل گران و اعتباردهندگان مؤثر خواهد بود.
- هیچ تحقیق داخلی تاکنون در ارتباط با ارتباط بین مدیریت سود با نوسان پذیری سود در بازار سرمایه ایران صورت نپذیرفته است.
- انجام پژوهش در رابطه با ارتباط مدیریت سود با نوسان پذیری سود در بورس اوراق بهادار در تغییر احتمالی رویههای موجود و همچنین برای سرمایهگذاران در تصمیمگیری و تدوین استراتژیهای سرمایهگذاری مفید باشد.
- تاکنون سازمان خاصی از این تحقیق حمایتی به عمل نیاورده است؛ اما سازمان بورس اوراق بهادر و مدیران شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران در صورت دستیابی به نتایج قابلقبول از طریق روش آماری مدرن پانل دیتا حامی این پژوهش خواهند بود.
1-4 اهداف تحقیق
ارزش و اعتبار قوانین هر علم و تحقیقی به روششناختی که در آن بکار میرود بستگی دارد و هدف علمی این تحقیق ارزش و اعتبار بخشیدن به فرضیه تحقیق میباشد تا این تحقیق بتواند در بالا بردن سطح دانش عمومی موردنیاز استفادهکنندگان مؤثر باشد و همچنین زمینهساز بستر مناسبی برای تحقیق آتی در سایر مراکز آموزشی و پژوهشی باشد. اهداف این تحقیق بهصورت به شرح زیر میباشد.
اهداف تحقیق حاضر بر اساس تقسیمبندی اهداف به اهداف اصلی و فرعی به شرح زیر قابلطبقهبندی میباشد:
هدف اصلی:
تعیین رابطه بین کیفیت سود و نوسان پذیری سود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران.
اهداف فرعی:
- تعیین رابطه بین کیفیت سود (بر اساس رویکرد گذشتهنگر) و نوسان پذیری سود در شرکتهای با فرصت رشد بالا
- تعیین رابطه بین کیفیت سود (بر اساس رویکرد گذشتهنگر) و نوسان پذیری سود در شرکتهای با فرصت رشد پایین
1-5 سؤالات تحقیق
سؤال اصلی:
چه رابطهای بین کیفیت سود و نوسان پذیری سود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد؟
خرید متن کامل این پایان نامه در سایت nefo.ir
سوا لات فرعی:
- چه رابطهای بین کیفیت سود و نوسان پذیری سود بر اساس رویکرد گذشتهنگر در شرکتهای با فرصت رشد بالا وجود دارد؟
- چه رابطهای بین کیفیت سود و نوسان پذیری سود بر اساس رویکرد گذشتهنگر در شرکتهای با فرصت رشد پایین وجود دارد؟
1-6 فرضیههای تحقیق
فرضیه اصلی:
بین کیفیت سود و نوسان پذیری سود در قلمرو تحقیق رابطه مستقیم وجود دارد.
فرضیات فرعی:
- بین کیفیت سود بر اساس رویکرد گذشتهنگر و نوسان پذیری سود در شرکتهای با فرصت رشد بالا در قلمرو پژوهش رابطه مستقیم وجود دارد
- بین کیفیت سود بر اساس رویکرد گذشتهنگر و نوسان پذیری سود در شرکتهای با فرصت رشد پایین در قلمرو پژوهش رابطه مستقیم وجود دارد
1-7 مدل مفهومی تحقیق
STDS=α+β1EQ +ε
1-8 روش پژوهش
روش تحقیق از جهت هدف: با توجه به اینکه در این تحقیق از مدلها، روشها و نظریههای موجود در راستای حل مسئله یا بهبود وضعیت هستیم، بنابراین تحقیق فوق از جهت هدف، کاربردی است.
روش تحقیق از جهت روش استنتاج و گردآوری دادهها: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه علمی انتخابشده است، بنابراین از جهت روش استنتاج استقرایی است.
روش تحقیق از جهت طرح تحقیق: نهایتاً با عنایت به اینکه دادههای اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و دادههای تاریخی مندرج در صورتهای مالی به دست خواهد آمد، بنابراین تحقیق فوق از جهت طرح تحقیق، پس رویدادی است.
1-9 قلمرو پژوهش
هر پژوهش باید دامنه مشخص و تعریفشدهای داشته باشد تا پژوهشگر در تمامی مراحل احاطه کافی بر کار خود داشته باشد و بتواند پیامدهای حاصل از نمونه را به جامعه آماری تعمیم دهد. قلمرو این پژوهش ازلحاظ موضوعی، زمانی و مکانی به شرح زیر بوده است.
1-9-1 قلمرو موضوعی
قلمرو موضوعی پژوهش ارزیابی رابطه بین کیفیت سود بر اساس سرمایهگذاری در داراییهای سرمایهای و نیروی کار با نوسان پذیری سود در شرکتهای پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار بوده است.
1-9-2 قلمرو مکانی
1-9-3 قلمرو زمانی
قلمرو زمانی تحقیق حاضر بر مبنای بازه زمانی دادههای موردمطالعه عبارت از بازه زمانی 5 ساله مربوط به سالهای عملكردی مالی 1388 الی 1392 بوده است.
1-10 تعریف واژهها و اصطلاحات تحقیق
کیفیت سود : زمینه بالقوه رشد سود و میزان احتمال تحقق سودهای آتی
مدیریت سود: اقدامات آگاهانه بهعملآمده توسط مدیریت در خصوص چگونگی گزارش سود جهت رسیدن به اهداف خاص بهگونهای که منطبق با اصول و رویههای حسابداری میباشد.
مدیریت سود فرصتطلبانه (سودجویانه): یعنی مدیریت، سود را بهصورت فرصتطلبانه دستکاری و گزارش میکند تا بیشترین منافع را برای خودش کسب کند.
مدیریت سود کارا (سودمند): یعنی مدیریت، سود را با اطلاعات محرمانه و خصوصی که دارد، اصلاح و گزارش میکند تا بیشترین منافع را برای سهامداران داشته باشد.
نوسان پذیری سود: عبارت است از انحراف معیار سود عملیاتی تقسیم بر میانگین کل داراییها
فرضت سود: نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سرمایه
1-11 ساختار تحقیق
گزارش تحقیق حاضر طی 5 فصل به ترتیب زیر ارائهشده است.
فصل اول: در این كلیات تحقیق ارائه مشتمل بر تشریح و بیان موضوع، اهداف و سؤالات تحقیق، روش كلی تحقیق، قلمرو تحقیق، تعاریف عملیاتی واژهها مورداشاره قرار گرفته است.
فصل دوم: در این فصل ادبیات و پیشینه موردبررسی قرارگرفته است. در این فصل پس از ارائه مبانی نظری موضوع تحقیق، تحقیقات مختلفی كه در رابطه با ابعاد مختلف موضوع پژوهش انجامگرفته، بررسی شده است.
فصل سوم: در این فصل به شرح جزییات اجرایی روش تحقیق اختصاصیافته است. در این فصل به ترتیب روش كلی تحقیق، جامعه آماری، نمونه آماری، ابزار و روشهای گردآوری و تحلیل دادهها موردبحث قرارگرفته است.
فصل چهارم به توصیف نمونه آماری، توصیف یافتهها، تحلیل پیشفرضها و نهایتاً تجزیهوتحلیل روابط بین متغیرها در راستای فراهم آوردن یافتههای موردنیاز در استنتاج نسبت به فرضیات تحقیق تشریح شدهاند.
فصل پنجم: در این فصل به ترتیب مبتنی بر یافتههای تحقیق، خلاصه یافتهها، نتیجهگیری، پیشنهادها و نهایتاً محدودیتهای تحقیق تشریح گردیدهاند.
علاوه بر فصول اصلی تحقیق مبتنی بر ساختار فوقالذکر، در انتهای این گزارش، پیوستها، منابع و مأخذ مورداستفاده در این تحقیق جهت تدوین ادبیات تحقیق آورده شده است.